TOP OFF

Sojusz s8

• Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

żeby uzyskać pełny dostęp do forum należy napisać do Marcellus1979 lub Skui w grze: nick z forum oraz sojusz

#1 2008-01-21 13:50:57

ocznicki

TOP OFF (S)

Punktów :   

system trójkowy

Otóż system trójkowy jest swego rodzaju podziałem na grupy bojowe. Grupy bojowe funkcjonują w większości dobrych i zorganizowanych sojuszach. Ich organizacja wygląda różnie, ale najczęściej są to
grupy złożone z od kilku do kilkunastu graczy w najbliższym położeniu z dowódcą grupy oraz specjalnym działem tylko dla poszczególnych grup bojowych (GP) na forum sojuszu. System wydaje się być ciekawy,
ale z reguły jest bardzo nieefektywny. Kłopotem jest aktywność graczy, a raczej ich słaba obecnosć podczas ataków lub wspólnych akcjach. To ma główny wpływ na ich słabą efektywność.

Przyczyna tego stanu rzeczy leży w braku "organizacji sitterowania". Organizacja ta jest kluczem do sukcesu.  Grupa składała się z 3 graczy, a każdy gracz posiadał sitterów u pozzostałych dwóch osób. Schemat możecie zobaczyć w poniższej tabelce.

Gracz: Sitter I Sitter II

Kowalski Wiśniewski Majewski
Wiśniewski Kowalski Majewski
Majewski Wiśniewski Kowalski

Dzięki temu zabiegowi kaźdy gracz w wypadku ataku lub obrony dysponował siłą 3 kont i nawet jeżeli 2 pozostałych graczy nie było przy komputerze
mógł skutecznie np. postawić silny deff. To nie wszystko - wystarczyło, że 1 gracz z danej trójki napisał wiadomości do drugiej najbliższej grupy 3 graczy,
a wystarczyła 1 aktywna osoba, aby siłę kont zwiększyć do 6. KOntakt z 3 grupą daje już siłe 9 kont. System jest o tyle skuteczny, że w tym wypadku akcje deff/off
była zawsze znacznie bardziej zgrane (1 osoba zarządzająca 3 kontami zrobi to znacznie lepiej i szybciej niż 3 lub więcej osób oddzielnie). Cały system przypominał
łańcuch powiązany ogniwami. Sojusz w tym wypadku jest łańcuchem, a trójki graczy ich poszczególnymi ogniwami. W takim systemie bardzo łatwo aktywować i współdziałać
pomiędzy poszczególnymi ogniwami sojuszu, właśnie z uwagi o "organizacje sitterowania" opartą o najbliższe położenie. System ten można udoskonalać np. o 4 gracza na hasło jako
współużytkownika komputera. Narazie jednak poprzestańmy na omówieniu roli standardowej trójki .

Innymi zaletami tegoż systemu jest integracja graczy w ramach trójek. Otóż "system trójkowy" jest w zasadzie "systemem bezpieczeńśtwa". Jest dla graczy i w ich interesie leży jego wypracowanie.
W ramach danej trójki graczy powiązanej położeniem i sitterami powinna panować jedna najważniejsza zasada - konto mojego sittera, jest jak moje własne. Graczom w ramach systemu trójkowego powinno
zależeć na dobrym rozwoju jego sąsiada i siły jego konta. Od siły tegoż konta zależy siła całej trójki. Samemu zwłaszcza w późniejszej fazie gry nie można wiele zdziałać. Ale już taka grupka osób, jak najbardziej ma siłę aby razem skutecznie powstrzymać znacznie liczebniejszego przeciwnika.
Zatem gracze winni non stop doglądać tych dwóch kont, które sitterują, określić plan działania, podzielić croppy, określic kierunek ekspansji, kolejność eliminowania graczy etc. Ogólnie to wszystko co w samym sojuszu,
ale z perskerywy jednostki taktycznej jakiej jest "trójka". Można rzec, ze każda trójka jest w pewnym sensie sojuszem samym w sobie.

Inną zaletą tego systemu jest brak kłopotów ze znalezieniem sitterów. Zwykle na forum roi się od tematów, w którym osoby poszukują sittera i nie mogą go znaleźć. System ten stanowi na to szybkie i proste lekarstwo. Sitterzy są jasno określeni i
obowiązkowi. Problem ze znalezieniem sitterów przestaje istnieć.

W zasadzie do wprowadzenia tego systemu potrzebny jest jeden wymóg - "zaufanie". Gracze przede wszystkim muszą chcieć się wymienić sitterami i chcieć ze sobą współpracować. Dla mnie na tym polega sojusz, a system ten jest najwierszym odbiciem
tej ideii - ideii sojuszu-współdziałania. Dlatego zapewne niektórzy będą nieufnie podchodzić do przekazania komuś sittera. DLatego już teraz osoby zwłaszcza te "nieufne" powinny zacząć kontaktować się i utrzymywać stały kontakt ze swoimi najblizszymi sąsiadami.
Powinni współpracować i wyrobić wspólny plan gry w danej okolicy, w której się znajdują. Jeśli pomimo tych wszystkich starań nie zechcą współdziałać będą musieli się liczyć z brakiem wsparcia i stanowić będą dla sojuszu "istotny problem".

System jak mówiłem jest dla graczy i ma zadbać o Wasze bezpieczeństwo i siłę. Dlatego chciałbym wspólnie z Wami podzielić się tym pomysłem - warto się zanstanowić nad nim, bo daje o niebo lepsze "warunki bojowe" niż w sojuszu, który opiera się o "standardowe" metody działania.

Co o tym myślicie?

#2 2008-01-21 15:23:23

rafi

TOP OFF (C)

Punktów :   

Re: system trójkowy

mozna sprobowac zorganizowac cos takiego pomysl jest niezly. Bynajmniej ja tak mysle ale jest jeszcze kilku graczy i z pewnoscia bardziej doswiadczonych niz ja.

#3 2008-01-21 15:32:05

pasxzek

Off Player

Punktów :   

moim zdaniem pomysł bardzo dobry, tylko najpierw by sie przydała reorganizacja akademii i głównego sojuszu

#4 2008-01-21 19:17:36

fox31

Sojusznik TOP OFF

1404104
Call me!
Punktów :   11 

pasxzek napisał:

moim zdaniem pomysł bardzo dobry, tylko najpierw by sie przydała reorganizacja akademii i głównego sojuszu

Znowu musze sie z toba zgodzic w 100%

#5 2008-01-21 20:49:42

elmoPip

Administrator

Punktów :   

no to czekamy na pomysły i decyzję dowództwa, ale poproszę konkrety. Zróbmy propozycje i głosowanie...

Głosy nie oddane nie będą się liczyć!

Pytanie czy gracze naszych akademii na to przystaną? - reorganizacja i podział terytorialny.
Temat jak wiemy wałkowany wielokrotnie, ale poza połączeniem z WI i małymi transferami, żadne zmiany nie weszły dotąd w życie.

PIP?!?

Czasem lepiej milczeć i wyglądać na idiotę, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości...

#6 2008-01-21 23:24:46

pasxzek

Off Player

Punktów :   

Rozkład Top OFF.

http://i26.tinypic.com/20p3q5e.jpg

F-TopOF3    
F-TopOf2    
F-TopOF1
F-TopOFF

A teraz kto ma ambasady...
Najlepsi gracze do głównego.
Zrobić umowne kółka wokół ambasad.
22+44+49+46=161 czyli sojusz główny+ 2 akademie

wybrać 2 ambasady na 2 akademie, zaprosić najlepszych graczy+ graczy funkcyjnych, ale koniecznie graczy blisko całego sojuszu

I reorganizacja gotowa

Wiadomo, wymiesza się wszystko, ale przynajmiej sąsiedzi będą z twojego sojuszu...
A potem system trójkowy i mamy zwarty oraz gotowy do budowy cudu Top OFF...

Ale teraz wszystko zależy od Was, ja w WI jestem

(elmo: dzięki za merytoryczną pomoc!)

Ostatnio edytowany przez pasxzek (2008-01-23 11:27:10)

#7 2008-01-22 01:55:46

Ferdydurke

TOP OFF (N)

Punktów :   

jestem jak najbardziej za. Powiedziec tylko kiedy to robimy bo ostatnio nie mam tyle czasu co wczesniej i do dziela

Ostatnio edytowany przez Ferdydurke (2008-01-22 09:38:10)

#8 2008-01-22 05:39:20

oksiu7

TOP OFF (N)

Punktów :   

REWELACJA. Nic dodac nic ujac.

#9 2008-01-22 10:13:46

czeslaw1984

TOP OFF (N)

Punktów :   

tez jestem za

#10 2008-01-22 15:04:47

pasxzek

Off Player

Punktów :   

Widzę, że jakoś to nie idzie....

Więc pierwsze pytanie: kto ma ambasady na 20lvl?

Drugie pytanie: Gracze funkcyjni?

Wpisywać się najlepiej z położeniem na mapie (koordynaty)!!!

Ostatnio edytowany przez pasxzek (2008-01-22 15:06:21)

#11 2008-01-22 15:23:29

ocznicki

TOP OFF (S)

Punktów :   

chętnie bym się tym zajął jeśli władze nie raczą ale co ja mogę w tym soju...

#12 2008-01-22 15:35:51

pasxzek

Off Player

Punktów :   

hmmm jesteś od niedawna w Top OFFie
ja już od dawna nie jestem, ale sentyment został do mojego pierwszego mocnego sojuszu
chłopaki weźcie sie do roboty, bo Was rozjadą...
ocznicki jest chętny... zaufacie mu?

#13 2008-01-22 15:59:31

MoNo

Off Player

Punktów :   

Ja mam tylko na 9. poziomie akademię. Mogę służyć jako tymczasowa akademia. Taki bufor wymiany członków sojuszu. Ale to chyba nie będzie potrzebne, bo są już akademie na 20. Choćby u szefostwa tychże.
Ponadto pomysł o podziale akademii już jakiś czas temu zaproponowałem... Wtedy było chyba jakieś zamieszanie, ale teraz? Raczej spokojnie, więc nie wiem czemu nic się nie dzieje

#14 2008-01-22 16:37:29

elmoPip

Administrator

Punktów :   

z tego co wiem TO stoi na ambasadzie Ravena, 20 lvl.

Zresztą w tej chwili komukolwiek podciągnięcie ambasady na maksa to tylko kwestia dnia-dwóch...

Czekamy jeszcze na deklaracje dowództwa TO2. Wg mojego rozeznania w północnej części (moja okolica: odległe N-E) dominuje TO2.

Zdecydujmy jeszcze czy do głównego TO przechodzi:
a) scentralizowana czołówka - ci którzy są bliżej centrum sojuszu i mają niezłego popa
b) czy robimy 3 prawie równe sojusze z podziałem terytorialnym

Na razie wydaje mi się, że rozmawiamy o opcji a)

PIP?!?

Czasem lepiej milczeć i wyglądać na idiotę, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości...

#15 2008-01-22 16:47:51

pasxzek

Off Player

Punktów :   

najlepiej opcja pierwsza,
podobnie rozwinięci gracze i lepsza organizacja akcji militarnych
a dominacji nie ma, widać to na obrazku, czyli i tak będzie mieszanie
z akademii i głównego powinni sie zgłosić gracze, którzy mają jakieś funkcje i ambasady... naniesie sie ich na mapkę, a potem podział graczy: bez funkcji i dobrze rozwinięci do głównego, a reszta obszarowo do akademii...
i można myśleć wtedy o dobrej współpracy sąsiedzkiej

#16 2008-01-22 17:13:48

grendel306

TOP OFF

8870074
Call me!
Punktów :   

jesli o mnie chodzi to daje wolna reke ocznickiemu,nawet gdyby wypadlo ze trafie do akademii niestety nie mam ambasady ,na wysokim poziomie

#17 2008-01-22 18:08:26

jerzy

Off Player

Punktów :   

Jeżeli Ocznicki jest chętny niech działa, przydał by się również drugi koordynator. Ja niestety mam coraz mniej czasu  wolnego, mogę służyć pomocą, bo grałem na innych serwerach i akcję odwetową postaram się jak najszybciej przygotować.
Jeżeli jest ktoś chętny, niech się zgłosi.
Proponowałem już kilku osobom, ale jak na razie nie ma chętnego.

#18 2008-01-22 20:16:28

fox31

Sojusznik TOP OFF

1404104
Call me!
Punktów :   11 

Mam ambasade na 7 lvl i moge przyjac sojusz jak tylko surka wspomozecie

#19 2008-01-22 20:56:41

ocznicki

TOP OFF (S)

Punktów :   

zamiast robić akademie zróbmy naprzykład : TOPOFF EAST , TOPOFF SOUTH itp.
zależy kto w jakiej częsci ćwiartki leży

#20 2008-01-22 21:03:27

ocznicki

TOP OFF (S)

Punktów :   

mogę sie tym wszystkim zająć
do piątku już wszystko będzie wiadome tylko potrzebuję pomocnika bo samemu ciężko
podoba mi się postawa gracza pasxzek chociaż nie wiem czy chciał by mi pomóc bo jest z innego soja i ma wiele innych spraw

Stopka forum

RSS